Türkiye’de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Müze Listesi

1.Topkapı Sarayı Müzesi

600 yıllık Osmanlı imparatorluğu tarihinin 400 yılına şahitlik eden ve padişahları ağırlamış olan Topkapı Sarayı, geçmişe açılan büyülü bir kapı gibi. 1478 yılında, İstanbul Sarayburnunda Fatih Sultan Mehmet Tarafından yaptırılmıştır. 1924 yılına gelindiğinde müze olarak hizmet vermeye başlayan Topkapı Sarayı’nın ziyaretçilerine sunulan üç farklı bölümü vardır. Osmanlı tarihinin anlaşılması hatta o dönemin yaşanılması için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir müzedir.

2.Ankara Cumhuriyet Müzesi

Cumhuriyet Müzesi ya da II. TBMM Binası 1924-1960 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi faaliyetlerinin gerçekleştirildiği binadır. Ankara’nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde Cumhuriyet Bulvarında bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Birinci Cumhurbaşkanı Atatürk, İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakanlardan İsmet İnönü, Fethi Okyar, Celal Bayar, Refik Saydam, Şükrü Saraçoğlu, Recep Peker, Hasan Saka, Şemsettin Günaltay, Adnan Menderes olmak üzere 9 Başbakanı ağırlayan, 14 oda, bir genel kurul salonu, memurlar ve idareciler için çalışma odalarının bulunduğu iki katlı müzede, bugün 180 eser sergilenirken, müzede ortalama 3 bin eser korunuyor.

3.Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi

Sanat tarihçileri ve arkeologlar kadar tarihe ve kültüre meraklı her yaştan ziyaretçi için çok önemli bir müzedir. Müze, Türkiye’yi ziyaret etmek için tek başına sebep oluşturabilecek bir sanatsal zenginliğe sahiptir. 

4. Efes Müzesi

Efes Müzesi İzmir Selçuk’ta bulunan  Efes kazı alanındaki buluntulara ev sahipliği yapmaktadır. En ünlü eseri, Efes’teki Artemis Tapınağı’nda bulunan Artemis heykelidir. Müze, arkeoloji ve etnografya olarak iki bölüme ayrılmaktadır. Mimarisiyle beğenileri toplayan bir yapısı olduğu için oldukça ziyaretçi akışı sağlanmaktadır.

5. Hatay Arkeoloji Müzesi 


Eski ismi ile Antakya Arkeoloji Müzesi, Hitit dönemi, Helenistik dönem, Roma ve Bizans Devletlerine ait olan binlerce eseri bünyesinde barındıran ve görkemli ihtişamını ziyaretçilerine sunan, dünyanın en büyük üçüncü müzesidir.

6. Ankara Etnografya Müzesi


Kurtuluş Savaşı yıllarında cuma namazlarının kılındığı yer olan namazgah tepesi adlı yerde Ankara’nın Altındağ ilçesinde kurulmuştur. Selçuklu Devletinden günümüze kadar devam eden, Türk sanat örnekleri ve maden sanatı, dokuma sanatı gibi pek çok eseri bünyesinde barındıran bir müzedir.

7. Mevlana Müzesi


Dünya çapında Tasavvufi anlamda tanınan Mevlana Celaleddin Rumi’nin Dergahı olarak ziyaretçilerine sunulan müze, Konya’da bulunmaktadır. Mevlana’nın ve müritlerinin kabrine ev sahipliği yapan müzede, aynı zamanda eşyalarını ve yaşam biçimlerini de görme olanağına sahip oluyorsunuz.

8. İstanbul Arkeoloji Müzesi

Türkiye’de müzeciliğin gelişiminde önemli rol oynamış Osman Hamdi Bey tarafından 13 Haziran 1891 tarihinde Müze-i Hümayun ismi ile açtığı müze, günümüzde birçok kültüre ait bir milyondan fazla eserin sergilendiği bir yer konumundadır. İstanbul Arkeoloji Müzesi, tarihte imzalanan ilk sözleşme olan Kadeş Antlaşması gibi önemli eserlerden oluşan koleksiyonlara sahip.

9. Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

Ülkemizin kurucusu olan Atatürk ve silah arkadaşlarının eşyalarına sahip olan müze, 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Atatürk’ün kullandığı eşyalar ile Atatürk’e yabancı devletlerin hükümetleri tarafından hediye edilen eşyalar yer almaktadır. İkinci bölümde, Çanakkale Savaşları, Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz’un anlatılmakta olduğu panorama ve yağlı boya tabloları yer almaktadır. Üçüncü bölümde, milli mücadelenin ve yaşanılan devrimlerin anlatılmaya çalışıldığı bir ortam oluşturulmuştur. Dördüncü bölümde ise, Atatürk’ün 3123 adet kitap bulunan kütüphanesi sunulmaktadır.

10. Troya Müzesi, Çanakkale

2018 yılında ziyarete açılan müzede duvarlara yerleştirilmiş eserlerden adım adım tarihin içine yolculuk yapılıyor. Birçok ödüle sahip müze son olarak 2020 Yılı Avrupa Yılın Müzesi Özel Takdir Ödülü’ne layık görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir