Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin Karbon Ayak İzinin Önemi!

karbon ayak izi

Ormanlarımız hızla azalırken, yaptığımız her uçuşta karbon ayak izimizle nelere yol açtığımızın ne kadar farkındayız? Sürdürülebilir bir yaşam hedefine uygun şekilde ilerlememiz gerektiğinin bilincinde olur ve buna uygun davranırsak, geleceğimizin yeşilinden çalmamış oluruz.

Küresel ölçekli karbon salınımının kaçınılmaz bir alan olduğu havacılık alanında geliştirilen yöntemlerle uluslararası standartlar doğrultusunda çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar içerisinde oldukça önemlilerinden biri de ‘yeşil havaalanları’ projesidir.

Sürdürülebilir çevreyle birlikte hava kalitesinin arttırılmasına yönelik dünya genelinde birden fazla ülkede havaalanı işletmeleri bu proje içerisinde yer almaktadır. Uçakların uçuşları esnasında; atmosfere saldıkları kirleticilerle, uçağın kalkışı ve inişiyle beraber tükettikleri yakıtlar dolayısıyla önemli miktarda emisyon salmaktadırlar. Uçakların atmosfere saldığı en bilinen emisyon ise karbondioksittir. Bunun haricindeki emisyonlar ise azot oksit, karbon monoksit, kükürt oksit ile diğer gazlar ve partiküllerdir. Bu zararlı emisyonlar atmosferi etkilemektedir. Emisyonların çevreye etkisinin yanı sıra insan sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle, son yıllarda uçuş öncesi karbon ayak izimizin öğrenilmesi de çevre ve insan sağlığı için büyük ölçüde önemlidir.

Yeşil Uçmak İçin Ne Yapılması Gerekir?

  • Karbon Emisyonunu Dikkate Almak: Hem karbon hem de gürültü emisyonu daha az olan ve uçak filosu genç olan hava yollarını tercih etmek.

Ülkemizde Türk Hava Yolları: karbon ofset programıyla birlikte, hava yolu sektöründeki yeşil dönüşüme liderlik etmektedir. Yolcularına toplam karbon ofset verilerini ve bağış miktarını gerçek zamanlı olarak takip etme seçeneği sunan Co2mission, şeffaflığı ön plana alarak toplam etkiyi yolcularla paylaşıyor.

Air France – KLM Uçaklarını enerji dostu uçaklar ile değiştiren ve farklı yakıt alternatifleri üzerine çalışmaktadır. Ayrıca uçak içerisinde daha hafif servis arabalarına ve ekipmanlarına geçmiştir. Uçaklarda yılda 360 bin kilo kadar tüketilen gazeteleri kaldırıp tamamen dijital bir okuma uygulamasına geçerek uçak yüklerini de azaltıyor. Hatta KLM misafirlerine; ‘daha az uçmaları ve gerekmedikçe uçmamalarını’ bildiren paylaşımlarda dahi bulunuyor.

Japon Hava Yolu All Nippon Airways, pozitif çevresel etkileri olan projeleri desteklemek amacıyla yeşil tahvil uygulayan ilk uluslararası hava yolu şirketidir. Aynı zamanda yosundan biyo-yakıt üreten bir firmayla da işbirliği içerisindedir.

  • Karbon ofsetleme yapmak: Karbon ofsetleme, seyahatinizin sebep olduğu karbon ayak izi karşılığında, başka yerde çevre dostu bir projeye yatırım yapan hava yollarını tercih ederek, çevre dostu bir uçuş gerçekleştirmiş oluruz.
  • Aktarmasız uçuşları tercih etmek:  Aktarmalı uçuşlar ile yaptığımız uçuşlarda daha fazla karbon ayak izine sebep olduğumuz için, seçeneğimiz varsa direkt uçuşları tercih ederek karbon ayak izimizi minimum seviyede tutabiliriz.
  • Uçakta perdeleri kapatmak: Uçuş süresince perdeleri kapatmak gibi basit bir yöntem ile uçağın soğuması kolaylaşacağı için, daha az enerji harcanıp, bununla beraber karbon ayak izimiz de düşüş yaşamış olur.
  • Uçağa hafif bagaj ile binmek: Uçak yükü ağırlaştıkça harcadığı enerji ve karbon salınımı da artış gösterdiği için, az ve hafif bagajla seyahat ederek karbon ayak izimizi düşürebiliriz.
  • Ekonomi sınıfında uçmak: Business sınıfta geniş alanda az sayıda insan olduğu için kişi başı karbon salınım payı daha yüksek oluyor. Bu sebeple ekonomi sınıf uçarak karbon ayak izimizi düşük tutabiliriz