Konaklama Vergisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

7194 sayılı kanunu ile 2019 yılında doğan konaklama vergisi, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Vergilendirme döneminin ilk beyannamesinin, 27 Şubat tarihinde verileceği de öngörülmekte.

2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu teklifine göre, 2.3 milyar TL konaklama vergisi toplanması düşünülüyor. Vergi içeriğince tüm konaklama tesislerinde verilen hizmet ile birlikte satılmak üzere konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler de (yeme, içme, etkinlik, eğlence, havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) konaklama vergisine tabiidir.

Konaklama vergisinin matrah oranı, kdv hariç alınan ya da bu hizmetler için borçlanılan değerler toplamıdır. Konaklama vergi mükellefi olmanız için mutlaka konaklama hizmeti sunmanız gerekmektedir.

Günübirlik Kiralamalar Hakkında
Kişinin işletme belgesi olmadığı fakat herhangi bir mekanda konaklama hizmeti sunduğu takdirde, vergi hakkı doğacaktır. Günübirlik kiralama yapılan yerlerde vergi kapsamına giren hizmetler üzerinden vergi hesaplaması yapılmaktadır.

Konaklama Vergisi’nin Oranı ve Beyanı
Konaklama vergisini, konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve belgelerde % 2 olarak görebilirsiniz. Her ayın 26’sında bir ay öncesine ait konaklama vergisi beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.

Konaklama Vergisinden Muaf Tutulan Kuruluşlar

  • Kamu kuruluşlarına ait olup misafirhane ve eğitim tesisleri hizmetleri
  • Öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere verilen hizmetler
  • Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri ve konsoloslukları 

Turizm Gazetesi Haber Editörü Yeminli Mali Müşavir Mustafa Ak’ın yazmış olduğu yazının tamamını okumak için tıklayın!..

Kaynak: Turizm Gazetesi