“Acenteler İçin SEO’ya Giriş ve Başlangıç Aşamaları”

SEO projesine başlamadan önce; ilk yapmamız gereken, sektörünüzle alakalı olarak rakip analizi yapmak olacaktır, Rakip araştırma ve analizi tipik olarak bir kaç kriterden oluşur: Rakipleri Belirleme, Anahtar Kelime Araştırması, Başlıkların İncelenmesi ve Pazardaki boşluk.
Şimdi gelin işletmeniz için SEO(Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bilmeniz gerekenlere bakalım…


Rakip Belirleme Nedir?

Sektörel olarak sizinle aynı işi yapan tüm firmalar, potansiyel rakibinizdir fakat bütün firmalarla rekabet etmek kolay olmayacağı için rakiplerinizi bölgesel ve local olarak ayırarak başlayabilirsiniz. Örneğin; Antalya’da bir seyahat acentesi olarak öncelikli rakiplerimiz bu bölgeden tur organizasyonu yapan firmalardır. Artık rakiplerimizi belirlediğimize göre analize devam edebiliriz.


Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar kelime araştırması yaparken sunduğunuz ürünlerin başlıkları sizin çalışmanızda belirleyici önemli bir unsurdur. Bu başlıkları anahtar kelime olarak düşünebiliriz. Örnek vermek gerekirse; “Antalya Çıkışlı Balkan Turu” bu tur başlığı sizin anahtar kelimenizdir. Anahtar kelime araştırması yaparken sizlere Moz Keyword Explorer sitesine tavsiye ederim. Üye olduktan sonra size günlük 10 sorgu hakkı veriyor bu hak gayet işinize yarıyacaktır.

Rakiplerinizi önceden analiz ederek ve son kullanıcı gibi sorgu yaparak eşsiz başlıklar elde edebilirsiniz. Başlığımızı bulduğumuza göre içeriğimizi oluşturmaya başlayabiliriz. En az 300 Kelime olacak şekilde bir makale planlayalım, makalemizi oluştururken “Başlığımızı” yani öbek anahtar kelimemizi yazı içeriğinde 3 alanda planlayalım. Yani son kullanıcının yaptığı aramalar ile eşleşme sağlansın. URL yapısı, Başlık, ve Açıklama kısımlarında “Öbek Ahahtar Kelimemizi” geçirelim.


Tercih Ettiğiniz Görselin Önemi Nedir?

Sitenize içerik oluştururken seçtiğiniz görsel sandığınızdan çok daha fazla önemlidir. Görselleriniz benzersiz olmalı, alt etiketleri, görsel açıklamaları kısacası görselin ne anlattığınıda alt etiketlerinde anlatmanız gerekiyor.

Siz o görselin sizin için ne ifade ettiğini biliyorsunuz, fakat sitenizi Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarının içerik botları da ziyaret ettiğinde; görselin sizin amacınıza yönelik hizmet etmesi gerekmektedir. Yani alt etiketler ve açıklama kısımlarıyla anlatmaya özen gösteriyoruz.


Local SEO Çalışması Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

İşletmenizin potansiyel müşterileri için, local seo çalışması oldukça önemlidir. Yapılan bir araştırmaya göre; Google’da yapılan aramaların %46’sı local aramaları kapsamakta. Kullanıcıların %71’i de yeni bir lokasyona gitmeden önce lokasyon için önceden arama gerçekleştirmekte. Yerel işletmelerin de %56’sının Google My Business’ı kullanmadığı tespit edildi.

Google Maps’in 2005 yılında doğuşuyla beraber ‘Business Center’ verileri Google Maps’e aktarıldı. 2007 yılında, Google Maps’te yorum alanı oluşturuldu. 2008 yılında, Google kullanıcı deneyimi tarafından bir geliştirme gerçekleştirilerek işletmeler için öneri verebilme özelliği oluşturuldu.

2010’da ‘Google Places’ ortaya çıktı ve Places ile birlikte Search kısmı oluştu bu sayede lokasyon bazlı aramalar yapılabilir halde geldi. 2012’de lokasyon bazlı arama güncellemesi oluşturuldu ve artık bulunduğunuz konuma göre sonuçlar karşınıza çıkmaya başladı.

2012’de Google Plus’a local arama entegre edildi, bunun avantajı da yorum yapma ve okuma için kolay bir alan oluşması imkanı oldu. 2014 yılında, ‘Google My Business‘ açıldı.

My Business ile daha kullanışlı bir gösterge paneli kullanma özelliği ve uzun açıklamalar girebileceğiniz bir alan oluşturuldu fakat soru cevap bölümü kaldırıldı. 2014 yılına gelindiğinde klasik SEO sinyalleri local aramalar için de çok önemli hale geldi. Bu güncellemeden işletme sahiplerinin sayfa yapıları SEO sinyallerine yönelik optimize edilmediyse durumdan olumsuz etkilendi.


SEO ve İçerik konusunda desteğe ihtiyaç duyan; Değerli PaximumB2B müşterilerimize özel Seo & İçerik Uzmanlarımızdan destek almak için iletişim formumuz üzerinden bizimle iletişime geçebilir ve rekabet stratejinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.